Da, sunt un „felcer”


Spunea cineva că mai rău decât să nu fi informat este să crezi că eşti informat şi de fapt esti prost informat. Sunt total de acord. Şi cel mai recent astfel de exemplu l-am avut aici, pe standard.ro, din partea domnului Bogdan Glăvan, profesor de economie la Universitatea Româno-Americană şi contributor standard.ro. Articolul domniei sale porneşte de la premize false şi de la pseudo-inţelegeri. Pentru dânsul şi pentru toţi ceilalţi, aş dori să le clarific.

Domnul Glăvan îşi începe articolul amintitind despre ce mi-a atras mie atenţia Guvernatorul BNR. Şi anume „În momentul în care veţi ajunge doctor, acum fiind încă felcer….”. Bogdane, pentru a te calarifica, nu este nici un fel de atragere de atenţie aici. Pur şi simplu, este o glumă, pe care domnul Isărescu mi-o spune de vreo 6 luni. Dânsul are aceeaşi glumă, eu am acelaşi răspuns. În ultima lună, dânsul mi-a spus-o de patru ori, iar eu i-am dat de 4 ori acelaşi răspuns. O singură dată s-a întâmplat asta public, şi anume la conferinţa de presă de joia trecută.

Bogdane, domnul Isărescu ştie că eu sunt doctorand al Academiei de Studii Economice. Sunt doctorand din anul 2007, absolvind deja 3 ani din program. În cazul în care ai urmat doctoratul, ştii că primul an reprezintă un set de 10 examene. Dacă treci de examenele astea, intri în anul II, unde lucrezi şi conturezi un raport intermediar. Pentru care eşti examinat, atât on-line cât şi în cadrul unei comisii. Dacă treci de anul II, intri în anul III, unde ai de cercetat, conturat şi trasat concluziile cercetării într-un raport final. Eu am susţinut acest raport final şi am promovat (alături de doar câteva zeci dintre sutele de doctoranzi care au început doctoratul în acelaşi an cu mine). Mai mult, am obtinut si bursa. Potrivit procedurilor ASE, pot susţine dizertaţia în termen de doi ani (adică, absolvind anul III în 2010, până în anul 2012). Deci, urmează doi ani în care pot sa susţin lucrarea de dizertaţie.

Şi acum povestea cu felcerul. Pe parcursul acestui articol, stimate domnule Glăvan şi dragă Bogdane, te voi iniţia în tainele jurnalismului, pentru că, deşi sunt economist de profesie, cariera pe care mi-am construit-o în ultimii 11 ani, a fost de jurnalist. Jurnalist economic mai exact. Dacă este să mă iau după numeroasele premii şi distincţii primite (Asociaţia Profesioniştilor de Radio şi Televiziune, Clubul Român de Presă, Asociaţia Brokerilor şi Bursa de Valori, burse de jurnalism ale Comisiei Europene, ale departamentului de Stat din SUA, bursa Freedom House), aş putea să îţi spun că sunt unul dintre cei mai buni 5 jurnalişti economici ai ţării. Tind, ca într-un număr rezonabil de ani, să devin şi unul dintre cei mai buni economişti ai ţării. Până atunci însă, rămân şi perseverez în a fi unul dintre cei mai buni jurnalişti economici din România (nu o spun eu, ci repet, este rezulatul distincţiilor interne/internaţionale). Sunt şi trainer şi pentru alţi jurnalişti, şi, uite dragă Bogdane că îţi ofer câteva lecţii gratis. Nu neapărat în ordinea asta.

Prima lecţie : să ai proprietatea cuvintelor. Dacă nu ştii sensul unui cuvânt, fugi la dicţionar. Potrivit dicţionarului, cuvântul felcer are următoarea semnificaţie : „persoană cu o pregătire medicală medie, care asistă pe medic; agent sanitar. Acum cheia glumei domnului guvernator. Dânsul, mă grăbeşte să finalizez doctoratul (probabil deformaţie de profesor universitar). Şi de aceea, de fiecare dată când a avut chef de glume, în ultimele 6 luni, m-a întrebat : „Radu, ai terminat doctoratul?”, iar eu îi răspund „Nu domnule Guvernator, dar vă promit că până la anul, de ziua dumneavoastră, voi fi deja doctor”. Asa este gluma. Dacă ai fi urmărit dialogul dintre mine şi domnul guvernator, la conferinţa de la BNR, ai fi văzut întregul dialog. Dar, spuneai în articol că nu mai ai The Money Channel în grilă. Vezi Bogdane, asta mă trimite către o nouă lecţie pentru tine :

A doua lecţie: urmăreşte direct sursa. Sincer Bogdane, doi Euro în plus pe lună nu este un capat de ţară. Dacă plăteşti RDS-ului 2 Euro pe lună, îţi reintroduce în grilă The Money Channel. Dacă nu vrei să plăteşti RDS-ului, te sfătuiesc să treci pe UPC (eu aşa am făcut), sau pe Dolce. Dar, ar fi cei mai buni doi Euro investiţi de tine. Nu neapărat pentru emisiuni (deşi eu cred că pierzi semnficativ neurmărind emisiunile), dar pentru simplul fapt că poţi urmări direct sursa. Prin urmare, nu vei ajunge în postura să aflii de la altii ceea ce cred ei că a spus guvernatorul. Ci vei putea să îţi formezi propriile opinii, direct de la sursă, nu din interpretări ale altora. Aşa ai fi văzut întreg schimbul de replici. Dacă vrei, mă ofer eu să îţ plătesc cei doi Euro. Urmărind direct sursa, orice profesoraş de economie chiar şi de la facultate particulară, are posibilitatea să îşi formeze propria opinie. Cu atât mai mult tu Bogdan, care eşti invitat des la The Money Channel (eu recunosc că nu am urmărit vreo emisiune în care să fi invitat, dar urmăresc sumarul intern).

A treia lecţie : Verifică sursa. Ai adresa mea de mail, puteai să mă întrebi: ce a vrut să spună guvernatorul? Nu, ai preferat să tragi concluzia că „Soviani e felcer în economie”. Păi Bogdane, după sistemul ăsta de interpretări, eşti deasemenea felcer. Bănuiesc că tu eşti deja doctor în economie. Dacă nu, e destul de grav, pentru că predai studenţilor şi, în mediul academic, din punctul meu de vedere, este esenţial să îţi continui cercetarea economică. Eu fac doctoratul nu pentru că mă tentează o carieră academică, ci pentru a mă disciplina : citesc mai mult, înţeleg mai mult, mă ajută în activitatea de zi cu zi, caut raspunsuri si la alte intrebari decat cele clasice. Şi să îţi spun un secret – chiar şi după ce voi deveni doctor în economie, tot felcer voi fi, după anumite interpretări (mai sunt şi alte trepte). Dar, fă un calcul tu : dintre studenţii tăi, câţi urmeaza doctoratul? Poţi măcar să te lauzi cu o şcoală de felceri? Tu, nefiind inca profesor univeristar ci doar preparator sau cel mult conferentiar, nu esti “mai felcer” decat mine, avand in vedere ca tu din asta traiesti?

A patra lecţie : cea mai nătângă întrebare este cea care nu a fost pusă. Sper să îi înveţi şi pe studenţii tăi acest lucru. Pentru că, dacă vor avea neclarităţi şi nu îţi vor pune întrebări, riscă să rămână nătângi. Şi nu ai vrea, dragă Bogdane, să ai promoţii întregi de studenţi nătângi. Dacă vrei un exemplu de jurnalism nătâng, uite-te la domnul Dinu Patriciu. Dânsul nu este jurnalist din vocaţie şi crede că, suficient pentru a deveni jurnalist este să faci copy-paste din publicaţii străine. Ăla este un exemplu de jurnalim nătâng.

A cincea şi ultima lecţie gratis : când citezi sau faci aprecieri metaforice, pune ghilimele. Când am văzut titlul articolului tău, m-am şi speriat… ce oi fi făcut? Am scuipat? Am înjurat în public? Ce s-a întâmplat astfel încât dragul de Bogdan să fie atât de supărat pe mine încât să mă invite să îmi fie ruşine? Citind articolul tău, am realizat doar că este o gravă eroare de neînţelegere. Dar, foloseşte ghilimele când alegi metafara sau citatul. Spre exemplu, poţi să nu foloseşti ghilimele dacă spui „Să îţi fie ruşine Dinu Patriciu pentru că în loc ca Rompetrol să plătească accizele la stat, taxa de drum, banii în fondul pentru handicapaţi, ai ales să îţi cumperi Bentley si yaht”. Aici, dacă faci o afirmaţie, poţi să nu foloseşti ghilimelele. În rest, trebuie. La fel cum trebuie să foloseşti ghilimele la calificative de genul „ziarist nătâng, întrebări prosteşti, cugetări neroade, emisiuni slabe”. Uite, cum ai intepreta dacă eu aş spune despre tine că eşti un profesoraş de sat, un fabricant de analfabeţi, semidoct, profesoraş care preferă lecţiile unu la unu pe simplul motiv că îţi chiulesc toţi studenţii mai puţin prietena ta? Dacă e vreo figură de stil, în cazul de faţă, o litotă, trebuie să subliniezi asta fie prin ghilimele fie aratand nu tu nu crezi asta. Altfel, nefolosind ghilimelele eu pot interpreta declaraţia ta drept o extremă lipsă de bun simţ, publicând nişte tâmpenii în publicaţia pe care eu o conduc şi la care te-am invitat să scrii. Este o lipsă elementară de bun simţ.

Şi nu în ultimul rând dragă Bogdane, dacă nu ai fost capabil să înţelegi o glumă, oare eşti capabil să îneţelegi exact ce spune domnul Guvernator, în condiţiile în care, nu l-ai urmărit, cum iti place tie sa spui, “la sursa” ci vorbesti doar ceea ce crezi că ai înţeles din ceea ce cred alţii că au înteles? Apropos, in cel mai dificil moment din actuala criza a Romaniei, atat pentru BNR cat si pentru Romania – atacul asupra leului, stii cui a acordat domnul Guvernator singurul interviu? Exact. Unui “felcer” in economie. Probabil pentru ca intelegeam cel mai bine ce se intampla de fapt. Si pentru lumina ta, draga Bogdane, intrebarile puse la conferinta se refereau la opinia dansului legata de reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza, oportunitatea fixarii 2018 ca tinta pentru adoptarea Euro si natura informatiilor potrivit carora cei care vorbesc “impotriva” leului, ar fi direct interesati, pentru ca, nu-i asa, domnul Guvernator spusese de 3 ori ca dansii au depozite in Euro si de aia vor depreciere pentru leu.



Categorii:Editoriale

Etichete:, , , ,

13 răspunsuri

  1. Bogdan ţintea supărările lui mai vechi legate de politica BNR şi, pe acest fond, l-au enervat familiarismele guvernatorului la adresa jurnaliştilor. În opinia mea, articolul lui Bogdan îţi este favorabil şi nicidecum invers.

  2. Radule… ma faci sa rad… crezi ca in romania exista vre-o facultate unde se poate invata economie? In romania exista doar fabrici de contabili… unde iarasi.. nu excelam…

    E clar ca faci doctorat pentrtu a iti dovedi tie insuti propriile calitati… dar credema.. nu e necesar… de vrei sa cunosti… afla ca traim in era internetului… cunostintele sunt la virful degetelor.. nu e nevoie sa te „imbrobodesti” cu hirtii inramate ca sa le afli…

  3. Am citit ambele articole….Bogdan Glavan ironiza in primul performantele acestui Mesia al expansiunii monetare-Isarescu-pornind de la o gluma a acestuia inteleasa eronat ca un exercitiu de sarcasm. Chiar ca nu inteleg reactia lui Soviani in contextul asta, domnul viitor doctor beneficiind de un orgoliu invers proportional cu dimensiunile sale pamantesti. Aam mai remarcat niste periute aplicate servil peste reverele domnului Guvernator, ca nu se stie cand o mai fi nevoie de un membru in CA, cu o buna pregatire teoretica. Nici eu nu mai prind Money Channel, dar cand o faceam, dadeam parca peste un santier de reconstructie a soclului statuii lui Temsan, peste niste pupaturi cordiale cu analistii-operatori de marketing ai bancilor, cateva fursecuri politicoase cu presedintii de banci, etc, etc…sigur, musiu Soviani a fost si intrasingent, dur, acid, cand a venit vorba de ispravile macro ale guvernului, da nu s-a atins prea tare de mafia financiar-bancara din privat….sigur, Bogdan Glavan nu e la fel de inspirat cand vine vorba de stil jurnalistic, dar e mult mai inspirat cand vine vorba de a arata cu degetul vinovatii in criza asta…aici tupeul lui raducu se fasaie brusc…

    • Cristi, ca sa intelegi reactia mea, inchipuie-ti siuatia in care eu as scrie la tine pe usa „Aici se mananca rahat!”. Atat.

      • ok, pot intelege asta….pot intelege si aparitia unor erori de interpretare, disproportia dintre dimensiunea reactiei si cea a elementului care a provocat-o, excesul de „expresivitate”, etc…eu am facut de nenumarate ori greselile astea, de ce nu s-ar intampla si altora.?…totul e sa fie recunoscute si depasite….

  4. am citit postarea pe logec.ro atunci cand a aparut si nu mi se pare ca Bogdan te critica in vreun fel cu atat mai mult nu mi se pare sa „merite” reactia asta …

    parerea mea

    iar chestia cu „nici macar in gluma ” este chiar dezamagitoare … eu sunt convins ca se poate glumi cu orice tine de economic …chiar si … jurnalism economic … ca doar n-or fi dintre cele sfinte Doamne iarta-ma !

  5. dle soviani, citind ambele articole, mi-e clar – omul e marinat de invidie si acum a iesit mirosul la iveala; Glavan pare sa fie genul de om care se grabeste sa-ti dea doua picioare in burta, daca esti cazut la pamant (sau doar are impresia ca esti la pamant).

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.