Cum văd eu economia în 2011


Am oscilat un pic între două teme pentru primul articol din anul 2011. Să vorbesc de președinte care fuge de la Predeal cu elicopeterul, pentru a evita traficul si pentru a începe cât mai repede modernizarea statului, sau să scriu despre cum văd economia în 2011. Întrucât Președintele va mai începe de cel puțin 100 de ori modernizarea statului în acest an și va sfârși de revelion tot înconjurat de slugi, voi scrie despre economia în 2011.

Creșterea economică. Ea nu va exista. Așa cum văd lucrurile în acest moment, România ar putea înregistra la sfârșitul anului 2011 al treilea an consecutiv de recesiune. Concret, cred că în 2011 scăderea economiei va fi undeva între -1,5% (scenariul de bază) și 0% (scenariul optimist). În scenariul pesimist, România ar putea avea o scădere economică de -3%. Și țineți cont că România începe anul 2011 după 10 trimestre de recesiune. Se vor mai adăuga 4, astfel încât România își va bate propriul record negativ și va persista în a fi țara cu cea mai îndelungată recesiune din Uniunea Europeană. Nu văd creștere economică pentru că pur și simplu nu văd motoare turate în direcția bună.

Să le luăm pe rând:

a) Primul motor: consumul. După un an în care statul a dat un mare pumn în dinți economiei, prin majorarea TVA-ului și tăierea salariilor bugetarilor cu 25%, consumul nu numai că a fost tăiat instantaneu, dar, în același timp, guvernarea economică a țării a reușit ce nu a putut nimeni: devenind mincionși instituționali – prin promisiunea că majorările de taxe nu vor exista iar reducerile de salarii și pensii sunt doar scenarii SF-, autoritățile au reușit să șteargă și cea mai mică brumă de încredere a consumatorilor. Iar consumul nu se va întoarce în piață decât simultan cu încrederea. Iar încrederea că aceiași indivizi știu să facă lucrurile bine de data asta, nu va apărea. Prin urmare, consumul va fi din nou inhibat. În cel mai bun caz, prin majorarea salarială de 15%, simultan cu tăierea salariului 13, a primelor de vacanță, și tăierea salariilor cu 25%, valoarea salariului nominal la stat va stagna. În termeni reali, puterea de cumpărare scade în 2011 față de 2010. Adică bugetarii vor putea cumpăra mai puține bunuri și servicii. Vor consuma mai puține bunuri și servicii autohtone, în primul rând pentru că a scăzut puterea lor de cumpărare și în al doilea rând pentru că le e teamă. Cele două tendințe vor antrena și inhibarea consumului privat. Și prin urmare, uitați despre revigorarea consumului. El, principalul motor al economiei(trei pătrimi), va continua să fie subturat. Rezultă scădere.

b) Al doilea motor: exportul. Uitați și de acest motor. El a fost surpriza plăcută a anului 2010(în fapt, singurul neatins de tembelismele guvernamentale). Exporturile anului 2010 au fost cele mai mari din istoria de după 1989. Aici îmi vine să râd de două ori. Prima oară, pentru că îmi aduc aminte de riscurile enumerate de Mugur Isărescu, Sebastian Vlădescu și Traian Băsescu la începutul anului 2010: ”vom avea creștere economică în 2010, de peste 1,3%. Sperăm să nu avem surprize neplăcute din partea economiilor europene, care ar putea afecta această creștere”. Vă dați seama ce capacitate de previzionare, când în fapt exporturile au avut cel mai bun an, insuficient totuși pentru a trece economia pe plus. Și asta, din două motive: primul – exporturile reprezintă doar o părticică din economia României. Al doilea motiv (și este al doilea motiv pentru care râd), în fapt, motorul exporturilor a fost subturat de importuri. Importurile de completare reprezintă cam 70% din total exporturi. Adică, la 30 de miliarde exporturi, 21 de miliarde sunt importuri de completare. Și, chiar dacă exporturile au avut cel mai bun an, importurile au avut deasemenea o dinamică mare. Exporturile în primele 10 luni ale anului au fost mai mari cu 6,3 miliarde de Euro decât în perioada similară a anului trecut. Importurile au fost mai mari cu 5,5 miliarde de Euro. Iar spre finalul anului, cifrele de creștere se vor aplatiza. Asta înseamnă continuarea scăderii consumului privat plus efectul stimulilor fiscali externi.Țineți cont că am avut cele mai valoroase exporturi, în condițiile unor stimuli fără precedent din partea tuturor economiilor europene partenere ale României. În 2011, acești stimuli vor fi inhibați iar până la urmă vor fi retrași. În aceste condiții exportul nu va putea să compenseze scăderea altor motoare.

c) Al treilea motor: construcțiile. Uitați de el. În condițiile în care în România stocul de locuințe/spații de birouri nu dă semne de diminuare iar creditarea este practic înghețată pentru proiecte mari, construcțiile private vor trage economia pe minus. Construcțiile de stat, guvernamentale, ar putea reprezenta o șansă. Dar la fel s-a întâmplat și în 2009 și în 2010. Am mari dubii că aceiași netoți pot veni acum cu măsuri înțelepte.

d) Al patrulea motor: agricultura. În cel mai bun caz agricultura nu va contribui negativ la dinamica PIB-ului față de anul anterior. Am avut un an agricol excepțional, cu prețuri excepționale pentru bunuri agricole. Este drept că 3 milioane de hectare au rămas nelucrate. Doar că ele nu vor fi scoase la produs începând de mâine. Anul agricol 2010, în care producția de porumb a României a fost a doua din Uniunea Europeană, înseamnă un efect de bază ridicat. Am dubii că anul agricol 2011 ar putea fi mai bun decât 2010. Prin urmare, aportul va fi cel mult neutru.

Prin urmare, toate cele 4 motoare principale ale economiei au motive să scadă în anul 2011 față de anul 2010. Ar mai fi o șansă: cheltuielile guvernamentale care să compenseze subturarea celorlalte motoare. Doar că, drăcia dracului, astea nu vor exista într-o cantitate mai mare față de anul 2010. Ba din contră. Când economia ar avea nevoie de o ”coarbă” pentru a fi pornită mecanic, aceasta lipsește. Ministerul de finanțe zice că va scădea deficitul dinspre ceea ce va declara (probabil 6,77% din PIB, în realitate peste 9%), la 4,4% din PIB. Asta, din nou, dacă se va întâmpla (și nu cred), va însemna încă un pumn în dinți tras economiei. Veniturile supradimensionate vor antrena tăieri de cheltuieli alandala. Și de aici, alte șocuri trase economiei din partea sectorului guvernamental.

Cert este că nu poate să existe recuperare economică însoțită de tăierea dramatică a deficitului. Nici măcar din pix, cum vor încerca să o declare. Prin urmare, pregătiți-vă pentru un nou an ratat. De ce ratat? Pentru că iarăși este construit pe deziderate. Voi detalia în articolul următor dar până atunci vă rog să vă gândiți la întrebarea pe care am adresat-o prima dată în ziua de 13 decembrie, domnului Lucian Croitoru, într-o emisiune la The Money Channel: ”Ce va alege BNR în 2011? Ratarea țintei de inflație sau continuarea recesiunii?”. Răspunsul poate reprezenta o variantă pentru trecerea economiei pe plus. Voi detalia în articolele următoare.



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , , , ,

30 de răspunsuri

  1. da’ esti pesimist rau… pune niste miere in ceai de acum

    cifrele sunt mai inselatoare decat sentimentele
    si sentimentele mai bune pentru 2011 vor fi cele care vor contrazice previziunile tale

    dupa ce o sa am dreptate in previziunile mele ma astept sa ma inviti la The Money Show

    PS bineinteles ca rata tintei… caci tinta aia is more like a guideline…

  2. ce bună e o palmă peste ceafă din când in când. acum avem diacritice şi punctuaţie…

  3. de acord cu toate ipotezele şi concluziile articolului.
    Aş mai putea adăuga faptul că, fără o renegociere la sânge (atât a înţelegerilor cu FMI cât şi -dar aici negocierea se poate dovedi imposibila din păcate- a unora dintre clauzele de aderare a RO la UE, de pildă cele pe agricultură) nu văd nici pe viitorul scurt o remediere, în condiţiile în care România va trebui să înceapă plata datoriilor faţă de FMI… şi nu doar aceste datorii grevează finaţele româneşti…

  4. Nu stiu daca fondurile europene reprezinta motor sau combustibil dar din punct de vedere sociologic pot sa afirm k nu trebuie sa ne limitam la consum ci kiar sa apasam pedala acceleratiei la podea; problema e k nu prea vad cine sa o apese; asi afirma k dak e sa ne uitam la paloarea portocalie ce ne inconjoara si la faptul k avem ministrii femei la conducerea ministerelor kare ar putea sa faca reforma in consumarea acestor bani europeni, nu prea cred ca acest lucru se va intimpla;

    • Remarca este corecta. Fondurile europene pot fi si motor si combustibil. Doar ca atata timp cat accesarea lor este limitata de coruptie, motorul este gripat iar combustibilul lipseste. Nu cred ca este un criteriu potrivit al calitatii managementului in functie de sex. Eu cred ca ministrii respectivi sunt pur si simplu incompetenti. Sau, s-a nimerit sa fie si femei si incompetente. Va refereati la doamna Udrea banuiesc..

  5. Buna ziua Radu,
    noi am facut o analiza mai ciudata pentru 2011, dupa ce ne-am uitat la citeva elemente fundamentale si am vazut ca practic economia (firmele) sint distruse – capitalurile propri nu mai exista iar mijloacele fixe nu mai valoreaza mare lucru decit daca produci cu ele, iar 100.000 de locuri de munca nu se pot crea in urmatoarele 6 luni mai ales in actualele conditii de suprafiscalizare, ok – apoi am folosit o analiza tehnica de la bursa pe graficul PIBului, am dat computerului sa faca media mobila pe 5 perioade inainte pe tot anul 2009 si 2010 (atentie pe datele de pina la 30.Sep.2010) si a rezultat o cadere a PIB ului la sfirsitul lui Feb.2011 de pina la -4,6%, fata de T3 din 2010 (repet, nu aveam introduse datele pe T4 din 2010)

    • Alin

      pari un analist destoinic… sper ca nu ati folosit soft piratat…
      Alin concentreaza-te un pic acum: daca ai fi facut aceeasi analiza pe datele din 2007 si 2008 ( atentie pe datele de pina la 30.Sep.2008) punem pariu ca-ti iesea ca o sa fie crestere economica in 2009?

      huh ?

      • 5-6%

        Exemplu … la intamplare 😀 Septembrie 2008:

        Dan Pascariu: „chiar dacă nu ne vom mai întâlni cu majorări ale PIB de 9-10%, eu cred că vom avea (2009) o crestere economică de minimum 5%.”

        La momentul respectiv imi curgea sange din nas la fiecare… declaratie. 🙂
        Asemeni unui soricut agitat ca_cade (capcana pt. zoso) drobu’ de sare, n-am realizat ca romanii sunt un neam de… optimisti. 🙂

    • Interesanta analiza. Nu imi dau seama cata relevanta are comparatia cu T3, dar vom urmari impreuna erzultatul. 100.000 de locuri de munca nu va crea insa Romania in anul 2011 nici in ruptul capului. Ma bucur sa reaud de tine Alin, multumesc pentru mesaje. La multi ani!

      • Radu, sigur ca gradul de relevanta e discutabil , numai ca am spus acolo : am facut asta doar cu datele de pina la 30. Sept.Este foarte posibil ca dupa ce avem datele pina la 31.Dec.2010 situatia sa fie alta. Numai ca este posibil si ca raportarile din lunile urmatoare sa urmeze aproximativ linia mediei mobile aplicata pe 5 perioade inainte (adica 3 luni din 2010+2 din 2011). Fiind cu totii de acord ca fundamental (structural) nu se va prea schimba mare lucru.

        Ma ginde-am ca ai putea sugera unor brokeri (prieteni) sa ia datele PIB valori nominale/luna (in mii lei) si sa le aplice, pe softurile lor, mai multe tipuri de medii mobile sau analize cu diversi oscilatori (ca la graficele de la bursa). Posibil ca o astfel de analiza tehnica pe PIB (sau pe alti indicatori importanti) ar putea fi relevanta deoarece in real nu prea vedem ca se intimpla mari transformari, dimpotriva tot ce fac politicienii nu face altceva decit sa creasca lipsa de credibilitate si automat (pe cale de consecinta) lipsa de actiune in economie(care inseamna inclusiv lipsa consumului). Adica economia se raceste incontinuare (exista sagnare) si asta duce in mod natural la contractie.
        Iar din punc de vedere al unei analize tehnice – sti si tu – oscilatorii si mediile mobile, instrumentele de analiza in general, indica o posibila intoarcere a unui trend (fie el chiar si al PIB ului) si fie chiar pe date (cifre) aflate pina la pamnint de jos.
        Pentru ca acesti oscilatori folositi in pietele de capital au capacitatea de a masura cele mai mici noi tendinte (fluctuatii de crestere sau scadere ) ale unor medii, iar se stie ca in spatele acestor usoare tendinte stau Intentii, Incredere sau Neincredere a unor oameni (entitati, institutii, firme) care actioneaza in piata (in mediu)

  6. Scenariul optimist 0%?
    Eu am unul si mai optimist: +0%.

  7. AC

    pentru mine lucrurile sunt foarte simple: am constatat ca optimismul e nostim… si luatul pesimistilor peste picior asemenea

    Dan Pascariu ca si Alin sunt niste analisti fini care fac rationamentul: alaltaieri a fost alba, ieri a fost alba, azi e alba ERGO maine e alba… si a dracului ca e neagra…

    no cam ashe imi curge si mie sange din nas la fiecare declaratie: e rau, da’ raul n-a-nceput inca… o sa fie si mai rau…

    romanii sunt un neam de … bula si cateodata de Bula

    • Tu in afara de luatul la misto ai si contraargumente?
      Sau are „batranul” pensie de securist si iti permiti mistourile?

      • nu… nu am
        luatul la misto mi-e suficient… oricum daca lumea nu se prinde la asta nu s-ar prinde nici la alte argumente

        simt totusi o mila (moderata) fata de cei care cred ca pot face previziuni cu drag&drop in excel

        avatarul ala sa stii ca denota bun simt si echilibru

  8. @Aristotel Costel: La inceputul lui decembrie 2008, il intrebam intr-o emisiune pe domnul Pascariu asa: ”Cum v-ati sfatui parintii sa economiseasca?” Raspunsul a fost: in lei. EURO-Leu era in acel moment in jur de 3,8 lei. 6 saptamani mai tarziu era 4,3 lei. De atunci am invatat cheia citirii declaratiilor bancherilor 🙂

  9. Radu, am o veste proasta pentru tine: pentru ca-mi place cum gandesti, te-am pus pe Feisbuc… Na! sa te-nveti minte. 😀

  10. Multumesc mult , Radu !

  11. Putin mai mult optimism nu strica. Probabil vom avea o usoara crestere economica, care nu garanteaza insa continuarea trendului si pe anul viitor.
    Cand te gandesti la scaderi, ar trebui sa ai in vedere ca pe unele din componente e destul de greu sa mai cobori. Sa vedem totusi ce se va intampla cu cele doua abordari total diferite adoptate de SUA si UE.

  12. Cum vad eu 2011 :

    – PIB-ul – in scadere. Tare mi-e teama ca 2011 va fi al 3-lea an consecutive de scadere economica. Practic nu vad cum un PIB cu o structura ca cel din Romania(format aproximativ trei sferturi din consum) sa poata creste in conditiile in care consumul va scadea. Caci sa nu-si imagineze nimeni ca guvernul va da inapoi salariile micsorate la 1 iulie 2010 sau ca va readuce TVA-ul la 19%. Cum de altfel nici la o reluare a creditarii nu se poate gandi nimeni. Asa ca, oricat ar creste exporturile(lucru care nu este deloc sigur), va fi aproape imposibil sa compenseze scaderea consumului. Repet, consum care are o pondere tripla in formarea PIB-ului.

    Luat pe ramuri, cred ca serviciile vor continua scaderea, constructile si ele; pentru industrie situatia o vad foarte incerta depinzand in mare parte de evolutia economica a altor tari, iar agricultura depinzand in continuare foarte mult de vreme.

    – Deficitul bugetar – greu de spus intr-o tara in care masuri cu impact fiscal foarte puternic(vezi majorarea TVA-ului cu 5 puncte procentuale, scaderea salariilor cu 25%) sunt luate peste noapte. Insa cred ca si in 2011 deficitul bugetar va fi mai mare decat cel prevazut in Legea Bugetului de 4,4%. M-as bucura insa sa avem totusi o consolidare fiscala, si desi risc sa fie un wishfull thinking, cred totusi ca in 2011 vom avea un deficit bugetar mai mic decat in 2010.

    Dar atentie : cu cat deficitul bugetar este mai mic, cu atat cererea este mai mica si deci automat va trage PIB-ul in jos. Fac aceasta sublinere pentru ca in Romania nimeni nu explica diferentele dintre politicile de stabilitate macroeconomica si stimulii de crestere economica, care de multe ori se bat chiar cap in cap.

    In privinta arieratelor(si atentie : arieratele nu sunt numai datoriile restante dinspre buget) cred ca vor constitui o problema mare si in 2011.

    – Deficitul commercial – va ramane in continuare una dintre principalele vulnerabilitati ale Romaniei. Pentru anul 2011 cred ca vom avea un deficit commercial asemanator cu cel din 2010.

    (Deschid si aici o paranteza. In 2010 am inregistrat o crestere frumoasa a exporturilor si automat a industriei; lucruri care cred ca ar fi meritat ceva mai multa mediatizare. Insa trebuie realizat ca aceasta crestere a exporturilor s-a datorat in cea mai mare parte timidei relansari a unor tari europene, dar relansate pe datorie, deci tot nesustenabil. Si inca ceva : in Romania, la 100 de lei exportati, 70 de lei provin din import).

    – Inflatia – Aici nu voi incerca nici o estimare, nici macar legata de trend. Din simplul motiv caci nu imi pot explica cum intr-o tara in care consumul scade, preturile cresc. Si cresc cu mult peste acel 4,2% cauzat de cresterea TVA-ului. Insa sunt aproape sigur ca BNR-ul va rata iarasi tinta de inflatie de 3% si totusi inclin sa cred ca va fi sub inflatia anului 2010 de aproximativ 8%. Deci, prevad o inflatie in scadere, in jurul valorii de 5%.

    – Somajul – nici aici nu voi incerca previziuni, caci cum am mai spus-o si alta data somajul este distorsionat. In privinta numarului locurilor de munca pot insa sa imi exprim asteptarile, iar acestea sunt de o scadere a locurilor de munca si pentru 2011.

    – Imobiliarele – vor continua scaderea. Nu vad nici macar un singur motiv ca imobiliarele sa creasca in 2011. Si ma refer la orice imobiliare(terenuri intra si extravilane, apartamente noi, vechi, birouri, etc). Personal ma astept ca imobiliarele sa scada in 2011, pe medie, cu 15%.

    – Bursa – Prevad o scadere pe bursa atat a cotatiilor cat si a lichiditatii. Nu vad nici noi emitenti de calibru cotati la BVB.

    – Cursul valutar – Cred ca in 2011 leul se va deprecia atat fata de euro cat si fata de dolar. Dar despre acest subiect voi scrie mai pe larg intr-un alt articol.

    – Remiterile – vor scadea si ele. Unul dintre marile ghinioane ale Romaniei a fost ca principalele tari in care au plecat romanii la munca sunt si ele intr-o mare dificultate : Spania si Italia.

    – Restantele la banci – vor avea si ele in continuare o evolutie nefavorabila, in sensul cresterii acestora.

    – Rata dobanzii de politica monetara – cred ca va avea o evolutie descendenta atat pentru a sprijini creditarea si implicit consumul cat si datorita unei inflatii mai mici.

    http://octaraduro.wordpress.com/2011/01/07/economia-in-2011/

  13. Daca vom avea crestere de 0% sau 0.5%, mi se pare aproape acelasi lucru. Cresterile inainte erau nesanatoase si se critica treaba asta. Scaderile sunt nesanatoase, bineinteles. Pentru unii, cum o dai tot rau e fiindca sunt pesimisti sau anti… Daca domnul Soviani va fi un pesimist, nu va fi unul ce va da semnale pentru cresterea consumului, ci din contra. Eu, personal sunt mai relaxat si optimist. Daca este atat de grav cum spun pesimistii, atunci nu poate fi mai rau. Ca sa fiu si eu sofist, ca altii…

  14. perfect de acord!ati surprins exact stare economiei romanesti.De fapt ca sa fim sinceri care economie?

  15. Mi-am permis sa pun un link din articolul meu :
    http://www.thinkagain.ro/?p=84 unde am trimis un link catre aici si unde vreau sa fie clar:
    DEZASTRUL a inceput in 2008 si se termina in 2011.Punct.dar nu va ganditi ca iesim din criza.Se va termina definitiv ca in Tunisia cu lupte de strada si guverne provizorii!
    Ptr contraargumentatie va rog poftiti pe
    http://www.thinkagain.ro

  16. Daca mă intrebi pe mine ti-as raspunde scurt: DEZASTRU TOTAL

    Mai nou de cand „premierul” Basescu a anunţat ca România nu mai are nevoie sa incaseze ultima tranşă de la FMI din vechiul acord, dar ca vezi doamne va încheia un acord de tip preventiv, mi-am format o teorie personală conform căreia în fapt FMI nu agrează să le mai dea guvernanţilor bani pentru „caşcaval” fiindcă au realizat ca au fost „traşi pe sfoară”. Nu cred ca întâmplator Băse in cele câteva minute filmate de presă la întâlnirea avuta cu delegatia FMI şi CE, si-a început dialogul – cel puţin eu aşa am perceput – cu stângacie, scuzându-se ca de fiecare dată când guvernul şi-a propus (promis/angajat) ceva cu unul dintre partenerii de dialog – şi evident se referea la FMI si Comisia Europeana – tot timpul a aparut ceva care a determinat ca Guvernul sa nu-si poată ţine angajamentul încheiat.
    La foamea de bani a guvernanţilor şi a clientelei lor, la care se adauga nevoia de lichidităţi pentru salariile bugetarilor, pensii şi toate celelalte cheltuieli sociale – nu mai iau în calcul celelalte cheltuieli de minimă întreţinere pentru funcţionarea „la relanti” a instituţiilor publice – nu vad cum pot să asigure colectare suficientă pe fondul dezastrului datorat crizei economice…… Eu inclin să cred că de comun acord cu reprezentanţii FMI Băsescu a preferat să-i mai dea o şansă „pisoiului” Boc să pice iar în picioare, pentru că eşecul guvernului Boc este de fapt eşecul premierului Băsescu….. Şi-atunci decât să spună Franks la vreo conferinţa de presă că sunt mincinoşi şi fără de cuvânt drept pentru care FMI blochează acordul cu România, a ales să-l ia pe „nu ne mai trebuie ultima tranşă” în braţe şi ce-o fi om mai vedea………. . Am dubii că Franks ar accepta asa ceva dar sigur Băsescu e in stare de aşa ceva…………….

  17. Buna ziua Radu, si eu fac parte din cei care nu vad cu ochi buni economia romaneasca. Vad acum ca leul se intareste foarte foarte puternic, crezi ca este ceva de moment sau va continua pe termen lung, eu am optat pentru economiile in dolari si vad ca scade foarte foarte mult dolarul, crezi ca sunt sanse sa isi mai revina pana la sf anului 2011, cum vezi tu evolutia dolarului in 2011? crezi ca va reveni puternic pe un trend ascendent?
    Multumesc anticipat pentru raspuns, o zi buna.
    Valentin

Trackback-uri

  1. Gigel Chiazna » Câteva previziuni despre 2011

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.